Bijzondere ontmoetingen tussen jong en oud tijdens Vrijheidsmaaltijd

Bijzondere ontmoetingen tussen jong en oud tijdens Vrijheidsmaaltijd

Het 4 en 5 mei jongeren comité van de Pijp kon tevreden en met een volle maag naar huis.

Een goed bezochte buurtactiviteit (georganiseerd door het 4 en 5 mei jongeren comité van Combiwel Jongerenwerk Zuid) met als aanleiding de nationale 5 mei viering en dus bevrijding van Nederland aan het einde van de Tweede Wereldoorlog en de bezetting van de Duitse overheerser.

Maar liefst 77 gasten zaten met elkaar aan tafel in CC Amstel. In de leeftijd van 10 maanden tot en met 85 jaar en met meer dan 10 verschillende culturele achtergronden werd de Vrijheidsmaaltijd gezamenlijk genuttigd. Het menu was eerst soep uit de “vrijheidsmaaltijd” blikken en daarna een Indonesische maaltijd met bami/rijst/groenten.

De gesprekken gingen over vrijheid en onvrijheid. Wat betekent dat voor jou? Aan de hand van een aantal vragen op een klassiek uitziend bierviltje begonnen de divers samengestelde groepen aan tafel hun mening te geven en verhalen te delen. Praten over vluchten, een nieuw land, eenzaamheid, anders leren eten etc. Het kwam allemaal voorbij.

Leuk is het persoonlijke verslag van Siem 13 jaar oud zie foto 3.

‘Ik wilde graag met een jongen van mijn leeftijd praten, maar ik moest wel met andere mensen gaan praten, want daar gaat het om op 5 mei. Ik had er geen spijt van want het werd best leuk. Ik kwam aan tafel te zitten met twee vrouwen, die net toen de Tweede Oorlog begon waren geboren. Ik had een heel leuk gesprek met hen over van alles, zoals waar ik vandaan kom en waar ik woon. Ik vertelde dat ik vanuit Eritrea naar Nederland ben gekomen. We hadden het ook over de oorlog die zij hebben meegemaakt en die ik heb meegemaakt. We hadden het ook over onze familie en vrienden en wat we allemaal met hen meemaken. Maar ik heb ook veel van hen geleerd, bijvoorbeeld dat zij op het platteland woonden en dat zij al heel lang vriendinnen waren, namelijk al sinds de basisschool. We hadden het ook over school en dat hun ouders hen altijd dwongen om naar school te gaan ook als ze ziek waren.

Ik vond het heel leuk om hen te leren kennen en meer over hen te weten te komen. Ze waren ook heel erg aardig. Daarom hebben we heel, heel erg lang gepraat. Ik heb een van de dames naar de taxi begeleid en daar uitgezwaaid. We hebben het heel gezellig gehad.’

Na de maaltijd werd er in de OBA een Kahoot spel (dat gaat online) gespeeld dat door de jongeren zelf gemaakt was. De competitie was groot en de deelnemers deden hun uiterste best om hoog te scoren. De eerste drie mensen werden naar voren gehaald en kregen een kleine prijs.
Daarna spraken twee jonge deelnemers nog met alle mensen en vroegen hun feedback. Kiezen tussen 4 en 5 mei viering konden sommigen bijna niet. Bij anderen was het wel duidelijk. 5 mei is een nationaal bevrijdingsfeest en dat moet je altijd vieren. Dus volgend jaar weer!

Foto’s van de Vrijheidsmaaltijd

Fatima met de Eberhartjes