OUD FAQ

OUD FAQ

Jongerenparticipatie en burgerschap

We vinden het geweldig als je iets wilt doen voor je buurt en helpen je daar graag bij! Bijvoorbeeld een bezoek aan een museum, een buurtfeest, voetbaltoernooi of iets heel anders. Heb je een leuk idee? Kom langs of stuur ons een berichtje.
Wat leuk! Er zijn altijd mensen, organisaties en initiatieven die jou hulp goed kunnen gebruiken. Wil jij je graag inzetten voor een betere buurt? Kom even bij ons langs of stuur ons een berichtje.

Tolerantie

Dit is misschien een woord die voor jou nog onbekend is. Daarom leggen wij eerst even uit wat dit woord betekent.

Tolerantie geeft aan in hoeverre mensen die anders denken, zich anders gedragen of anders zijn worden geaccepteerd in de maatschappij. Denk hierbij bijvoorbeeld aan homoseksualiteit, mensen met een andere afkomst of mensen die minder geld verdienen. Zij worden soms minder geaccepteerd door iets waar zij niks aan kunnen doen. Wij vinden het belangrijk dat iedereen geaccepteerd wordt en daarom is dit een onderwerp die ook voor jou heel belangrijk is.

Wat goed dat je dit belangrijk vindt! We hebben een wekelijkse tolerantiegroep waarbij we met jongeren praten over gelijkheid en respect. Ook kijken we samen wat voor activiteiten we kunnen organiseren om tolerantie onder bijvoorbeeld buurtbewoners te vergroten. Soms komen er ook gastsprekers die hun ervaringen met de groep delen. Je kunt ook eens kijken op de website van COC en UNBOXING als je specifiek geïnteresseerd bent in seksuele diversiteit.
LHBTI staat voor Lesbian, Homosexual, Bisexual, Transgender & Intersexual. Wil je hier meer over weten? Check dan deze website https://www.mensenrechten.nl/nl/lhbti-0
Vaak is verliefd zijn een heel fijn gevoel, maar het kan je ook verwarren. Een op de 10 mensen wordt verliefd op iemand van het zelfde geslacht (checken). Dat is dus heel normaal. Toch kan het moeilijk zijn om hiervoor uit te komen. Wil je graag over dit onderwerp praten en leren, zonder iets over jezelf te hoeven delen? Dan kun je meedoen met de tolerantiegroep (link). Wil je met andere LHBTI-jongeren in contact komen, neem dan eens een kijkje ben Jong&Out. Wil je een op een praten met een jongerenwerker? Stuur Veronique dan een appje of kom langs.
Ja zeker! Er zijn de wekelijkse meiden- en jongensclubs (link) waarin we allerlei dingen bespreken en je vragen kunt stellen. Ook werken we samen met Cupido en het COC. Op hun websites kun je van alles lezen over liefde, seksualiteit, seksuele diversiteit. Wij organiseren jaarlijks SPEAK, een debatavond waarbij we over deze onderwerpen in gesprek gaan.

Wil je over dit onderwerp praten of een vraag stellen? Stuur gerust een appje naar Veronique, de jongerenwerker die je kan helpen met al je vragen over dit onderwerp.


Schoolparticipatie

Er zijn veel verschillende middelbare scholen en opleidingen. Het is belangrijk om goed na te denken over een school die bij jou past. Dit kan lastig zijn. Soms maken jongeren een verkeerde keuze en lopen hierdoor een vertraging op. Dat is jammer! We helpen je daarom graag. Als je specifieke interesses of talenten hebt zijn er scholen die daarbij aansluiten. Ook kunnen we met je meegaan naar open dagen. Kom dus gerust langs of stuur ons een appje.
Soms helpen een paar handige tips om je huiswerk beter te maken en hogere cijfers te halen. Dat maakt school veel leuker. Bij elke locatie hebben we verschillende huiswerkbegeleidingsgroepjes (link). Hier helpen enthousiaste stagiaires en vrijwilligers jou met je schoolopdrachten. Wil jij je aanmelden voor de schoolondersteuning? Kom dan langs of neem contact op met Meriam Tjin A-Lim 06 12448126
Het is vervelend als je het niet naar je zin hebt op school. Het kan zijn dat dit komt omdat je school niet aansluit bij je interesses of je niveau. Dat is vervelend en dan lijkt stoppen de enige optie. Maar in Nederland ben je verplicht om tot je 18e naar school te gaan. In plaats van te stoppen en schoolvertraging op te lopen, helpen wij je heel graag bij het zoeken van een andere school of opleiding waar je het wel naar je zin zal hebben. Je kunt gerust eens langskomen om te praten of een appje sturen met een vraag.
Jazeker! Via Kracht van Zuid (link) kun je gekoppeld worden aan bedrijven of organisaties in Zuid waar je diverse stages kunt lopen, van snuffelstages tot afstudeerstages. Ook kun je eens langsgaan bij City Youth. Zij kunnen je ook helpen aan een bijbaan of stage.

Wil je over dit onderwerp praten of een vraag stellen? Stuur gerust een appje naar Ahmed, de jongerenwerker die je kan helpen met al je vragen over dit onderwerp.


Werken

Jazeker! Via Kracht van Zuid (link) kun je gekoppeld worden aan bedrijven of organisaties in Zuid waar je kunt werken. Ook kun je eens langsgaan bij City Youth. Zij kunnen je ook helpen aan een bijbaan. Kom ook gerust bij ons langs of stuur ons een appje. We helpen je ook graag bij dit onderwerp.
Het is dan inderdaad erg belangrijk om een mooie CV te hebben, zodat de bedrijven kunnen zien wat jouw kwaliteiten zijn en wat je werkervaring is. Een CV maken is niet makkelijk en daarom helpen wij je hier graag bij. Kom dus gerust langs of stuur ons een appje.
Er zijn ook zoveel opties en van sommige beroepen heb je misschien nog nooit gehoord! Het is belangrijk om in ieder geval te weten waar je goed in bent en wat je leuk vindt. Dan kan je op basis daarvan een studie of eerste baantje kiezen. Vind je dit al spannend? Kom dan eens langs voor een gesprek of stuur ons een berichtje. We helpen je hier graag bij

Wil je over dit onderwerp praten of een vraag stellen? Stuur gerust een appje naar Ahmed Filali, de jongerenwerker die je kan helpen met al je vragen over dit onderwerp.


Gezondheid & Sport

Wat leuk en wat goed, sporten is heel gezond! Wij organiseren wekelijks voetbal (jongens/meiden) en sport & beweging speciaal voor meiden Oud Zuid? Bij onze collega’s van Combiwel Sport kun je ook allerlei sporten uitproberen. Dan ook zijn er ook nog de sporthallen in Zuid met een gevarieerd aanbod. Lukt dit niet, wil je iets anders, weet je niet precies wat en/of vind je het lastig om je in te schrijven bij een club? Kom dan langs of stuur een berichtje, dan helpen we je graag.
Sportverenigingen zijn soms best prijzig. De Gemeente van Amsterdam vindt het belangrijk dat iedereen kan sporten en daarom zijn er het Sportfonds en Stadspas. Hiermee krijg je korting op sommige sport- en culturele activiteiten. Wil je weten of je hiervoor in aanmerking komt? Kom dan eens langs of stuur een appje.
Het is belangrijk dat je lekker in je vel zit en gezond lichaam is belangrijk. Je bent niet de enige die het moeilijk vindt om af te vallen. Daarom organiseren wij wekelijks Fit Girls (link). Wil je niet wekelijks naar een activiteit of ben je een jongen? Dan kun je ook langskomen en kijken we samen hoe we jouw doelen kunnen bereiken. Ga je liever naar een diëtiste? Er zijn verschillende praktijken in Amsterdam Zuid waar ze ook ondersteuning voor jongeren aanbieden. Kom langs en wij helpen je graag bij het vinden van de juiste ondersteuning.
Het is belangrijk dat je lekker in je vel zit en gezond lichaam is belangrijk. Je bent niet de enige die het moeilijk vindt om af te vallen. Daarom organiseren wij wekelijks Fit Girls. Wil je niet wekelijks naar een activiteit of ben je een jongen? Dan kun je ook langskomen en kijken we samen hoe je jouw doelen kan bereiken. Ga je liever naar een diëtiste? Er zijn verschillende praktijken in Amsterdam Zuid waar ze ook ondersteuning voor jongeren aanbieden. Wil je meer leren over gezond eten en bewegen? Kom langs en wij helpen je graag bij het vinden van de juiste ondersteuning.

Zorg & Veiligheid

Jazeker! Graag bespreken wij dit met jou en kijken we samen wat er nodig is zodat je je veilig en prettig kan voelen.
Je kunt ook bijvoorbeeld op school terecht bij je mentor of een zorgcoördinator. Je kan ook nog contact opnemen met de kindertelefoon. Je kunt bij het jongerenwerk terecht voor een gesprek. We kunnen je eventueel in contact brengen met een ouder- en kindadviseur als je ouders het hier mee eens zijn. Neem gerust contact met ons op.
Wij geven voorlichtingen over zorg & veiligheid in de jongens en meidenclubs op de woensdagen. Als je meer wilt weten kun je je aanmelden bij een van de jongerenwerkers.

Armoede & Geldzaken

Wat vervelend dat je schulden hebt! Je bent niet de enige die met deze problemen te maken heeft. Maar goed dat jij van de schulden af wilt. Kom gerust langs, dan kunnen we samen kijken wat we eraan kunnen doen. We werken onder andere samen met PuurZuid en schuldhulpverlening instanties.
Ja dat kan! Wekelijks hebben wij de activiteit ‘klusjes’. Ben jij tussen de 10 en 14 jaar oud, dan kun je mee doen aan ons klusjesproject. In dit project help je oudere bewoners in de buurt met kleine klusjes. Je gaat langs bij ouderen en hebt zo een leuk contact met ze. Bij de klusjes verdien je punten, deze punten kun je inzetten om je deelnemersbijdrage te betalen wanneer we leuke activiteiten organiseren.
Wat een goed idee om op een sport te gaan! De Gemeente vind het belangrijk dat jongeren kunnen sporten. Daarom is het sportfonds ontstaan. Als je een stadspas hebt kun je korting krijgen bij een sportvereniging.
Jazeker! We werken samen met de organisatie Moneyschool(link). Zij geven les over hoe je het beste om kunt gaan met geld en hoe je het beste kunt sparen, zodat je in de toekomst je geldzaken (nog) beter op orde hebt.

Middelengebruik

We kunnen je zeker helpen met deze vragen. Kom gerust bij ons langs. We hebben allerlei mogelijkheden. Wij geven voorlichting over alcohol/drugs en verslaving. Dit thema wordt behandeld in de jongens- en meidenclubs die wij aanbieden. Wij kunnen je eventueel in contact brengen met deskundigen in dit onderwerp. (link Jellinek/GGD)

Talentontwikkeling

Jazeker! Wij bieden gitaarles, ook hebben wij multimedia activiteiten waar lessen worden gegeven. In de muziekstudio is er ook plek om te zingen/rappen en is er tevens een draaitafel aanwezig.
Ja, zowel voor jongens- als voor de meidenclubs doen wij vaak creatieve activiteiten. Je kan ook deelnemen aan techniekclubs om objecten te maken en/of te leren klussen.
Ook jij bent uniek en je hebt veel kwaliteiten en talenten. Soms moet je ze ontdekken. En dat kan bij ons!
Wij bieden je de mogelijkheid om je talenten te ontdekken en verder te ontwikkelen. Ben je bijvoorbeeld goed in het organiseren? Heb jij hart voor de buurt? Sluit je dan aan bij de jongerenraad. Of hou je van rap/zang? We hebben ook dansen, een mode activiteit, techniekclub, sport en spel, debatteren en nog veel meer. We kunnen je ook helpen naar een vereniging of club als jij nog meer uit je zelf wilt/durft te halen.

Seksespecifiek (social media, seksualiteit)

Jazeker, we hebben bij al onze locaties wekelijks meiden- en jongensclubjes voor verschillende leeftijden. In de clubs geven wij aandacht aan onderwerpen die meiden of jongens in die leeftijdsfase nodig hebben voor een goede ontwikkeling. Lijkt het jou leuk om een keer te kijken of dit iets voor jou is? Kom langs bij één van onze locaties bij jou in de buurt!
Helaas horen we vaker dat jongeren worden gepest via social media. Maar wat goed dat je om hulp vraagt! Wij helpen je graag om het pesten te stoppen!
Wil je eerst liever even online kijken wat je kan doen om dit pesten tegen te gaan? Check dat de site van Qpido. Dit is een organisatie waarmee wij regelmatig samenwerken. Zij geven voorlichtingen aan jongeren over hoe je hier het beste mee om kunt gaan. https://www.qpido.nl/
We werken ook samen met organisaties zoals Qpido. Zij geven bij ons voorlichtingen over liefde, relaties, grenzen, seksualiteit, diversiteit, loverboys en social media. Ze leren je op een respectvolle manier omgaan met elkaar en met jezelf, en de grenzen van de ander te respecteren.
Ze zijn bereikbaar voor vragen en advies. Ze bieden gesprekken aan ouders aan als het gaat om liefde, relaties, grenzen, dwang en seksueel risicogedrag. Bezoek de volgende sites voor meer informatie.
Jazeker! In de meiden- en de jongensclub wordt regelmatig het thema social media behandeld. Dit omdat veel jongeren actief zijn op social media en het daarom belangrijk is dat jongeren weten wat wel en niet veilig is. We werken ook met andere organisaties samen om je beter te kunnen helpen.

Jonge mantelzorger

Graag helpen we je met deze vragen en zoeken we samen met jou een goede oplossing.
We werken ook samen met organisaties zoals Markant en MEE die je eventueel verder kunnen informeren en ondersteunen bij dit onderwerp.

Je kan ook bij ons terecht om even te ontspannen na je school en mantelzorgtaken.
Graag helpen we je met deze vragen en zoeken we samen met jou een goede oplossing.
We werken ook samen met organisaties zoals Markant en MEE die je eventueel verder kunnen informeren en ondersteunen bij dit onderwerp.

Je kan ook bij ons terecht om even te ontspannen na je school en mantelzorgtaken.
Graag helpen we je met deze vragen en zoeken we samen met jou een goede oplossing.
We werken ook samen met organisaties zoals Markant en MEE die je eventueel verder kunnen informeren en ondersteunen bij dit onderwerp.

Je kan ook bij ons terecht om even te ontspannen na je school en mantelzorgtaken.

Kracht van Zuid

Kracht van Zuid is een netwerk van bedrijven en inwoners van Amsterdam Zuid die het leuk vinden om jongeren (jou!) te helpen een stapje dichterbij jouw toekomstdromen te komen. Wij koppelen jouw vraag aan het aanbod van de “krachtgevers” uit Zuid. Stuur ons een bericht en we gaan op zoek naar de juiste match voor jou.

Zou je wel wat hulp kunnen gebruiken om je dromen te verwezenlijken of je talenten te ontwikkelen? Vertel ons wat meer over jezelf en dan gaan wij zoeken in ons netwerk. Er is van alles mogelijk, maar hier vast wat voorbeelden: Als je op zoek bent naar stage bij een bedrijf op de Zuidas, bijvoorbeeld. Of naar iemand die je helpt bij het uitkiezen van je middelbare school of je bijles kan geven. Of als je graag zou willen dat een echte pro een videoclip opneemt voor jouw band of een masterclass kan geven over het oprichten van je eigen bedrijf. Geen vraag is te gek!
Kracht van Zuid is voor alle jongeren tussen de 10 en 23 jaar oud die wonen of naar school gaan in Amsterdam Zuid!
We hebben contact met hele toffe bedrijven en organisaties en ons netwerk groeit elke dag. En als jij droomt om stage te lopen bij een specifiek bedrijf die nog geen officiële krachtgever is, zullen we ze natuurlijk benaderen. Voor nu werken we samen met de RAI en verschillende bedrijven op de Zuidas, zoals Deloitte, TCS, Simmons & Simmons, The Green Business Club en We Work. En we hebben verschillende projecten lopen met culturele instellingen zoals Concertgebouw, Stedelijk Museum en Cinetol.