Twee minuten echte stilte op 4 mei in De Pijp.

Twee minuten echte stilte op 4 mei in De Pijp.

Ruim 275 deelnemers hielden hun adem in tijdens de jaarlijkse buurt-dodenherdenking georganiseerd door het 4 en 5 mei jongerencomité De Pijp. Het bleef gelukkig stil.

De Nationale Dodenherdenking was dit jaar op de Dam en met de helft van het normale aantal bezoekers een stuk “stiller”.
De buurtgerichte dodenherdenking in De Pijp in Amsterdam Zuid was daarentegen druk bezocht en zonder voorinschrijving voor iedereen toegankelijk.  
Voor het pand Van Woustraat #149 (waar tijdens de Tweede Wereld Oorlog IJssalon Koco was gevestigd) werd, met een uitgebreide vertegenwoordiging van de jongeren op het podium, stilgestaan bij alle slachtoffers van deze oorlog. 

Waarom op deze plek?
Hier was één van de vier winkels van de twee Duits-Joodse ijsmakers Alfred Cohn en Ernst Kahn, die voor de oorlog al last hadden van anti-Joodse pesterijen en het in 1941 met hun klanten opnamen tegen de binnenvallende Grüne Polizei. Zij vormden samen een Joodse knokploeg. Beide eigenaren werden opgepakt, één werd gefusilleerd en de ander stierf in 1945 in Auschwitz. Maar het Joodse verzet en de daaropvolgende Duitse represailles leidden ook tot de massale Februaristaking tegen de Jodenvervolging, de enige in zijn Europese soort. 

In het programma was opgenomen de openingsspeech van Souraya, een prachtige korte lezing over wat vrijheid nu voor ons betekent in deze tijd door David Ocampo, lid van stadsdeel-commissie Zuid, een indrukwekkend verhaal van Harriett Goldwasser over haar onderduikperiode in Zeist en als laatste een ontroerende toespraak van Andrée van Es, de nieuwe voorzitter van het 4 en 5 mei comité.

De muziek werd verzorgd door het Nederlands Jeugdstrijkorkest o.l.v. Carel den Hartog en een optreden van “Maat” met op de saxofoon Pedro Sylva en zang Catarina Gomes. De Last Post werd gespeeld op trompet door Bente.
Het geluid werd ook dit jaar weer geregeld door de Plug.
Voor de twee minuten stilte hebben Luna, Laana en Adria drie gedichten voorgedragen die waren uitgekozen door de jury van de poëziewedstrijd georganiseerd door Combiwel Junior.
 

Deel van de toespraak van Andrée van Es:
Hier in de Van Woustraat is geschiedenis geschreven. Daarom is het mooi dat hier op 4 mei het drukke verkeer tot stilstand komt, dat de straat ruimte biedt voor stilte. 

“Ik wil hier met u delen, hoe dapper de jonge mensen zijn, die hier, ieder jaar weer, deze herdenking organiseren, die zich verdiept hebben in de geschiedenis van deze straat, van deze buurt, van de mensen die hier gewoond hebben, lang voordat zij geboren zijn. 
Die de verschrikkingen en de misdaden van de Tweede Wereld Oorlog en het brute anti-semitisme tot zich hebben willen laten doordringen en die daarover willen vertellen aan ons allen.  
Zij zijn de mensen die ik op handen wil dragen.  
Jullie zijn een voorbeeld voor ons, waardoor deze stad de weerbaarheid ontwikkelt die zo nodig is in deze tijd.  
Waardoor mensen zich beschermd weten tegen racisme, antisemitisme en moslimhaat.  Waardoor de leuze “dat nooit meer” echt inhoud krijgt. “

Napraten
Na afloop van de herdenking werd er ijs gegeten van Massimo en taart van Bettina Bakt. Ook de koffie en thee vond gretig aftrek bij deze fantastische taartenwinkel in de Van Woustraat nummer … Er werd nog lang, heel lang nagepraat door bewoners, jongeren en medewerkers van Combiwel.  
Wij deelden met elkaar de dagen van voorbereiding en zijn trots op dat er een waardige herdenking plaats vond en met alle nieuwe oorlogen, in welke regio dan ook, een moment was om stil te staan bij vrede en vrijheid. 

Deze buurt-herdenking werd georganiseerd door het 4 en 5 mei jongerencomité  De Pijp onder begeleiding van het team jongerenwerk De Pijp van Stichting Combiwel Buurtwerk en door ruim 275 belangstellenden bezocht. 

Foto’s gemaakt door Sudesh en Gowsegan.